ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2018. Április - Három Ország, Két Nap, Egy Borvidék, Mohács és Környéke Kerékpártúra

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Három Ország, Két Nap, Egy Borvidék… 

Mohács és Környéke Kerékpártúra

Időpont: 2018. április 14-15.

(szombat-vasárnap)

A Duna partján fekvő, tájak és utak találkozásánál épült Mohács a több mint 900 éves város. Magyarország egyik legdélebbi települése…..

Hős vértől pirosult gyásztér - soká így neveztek.
Előtte s utána, de sokszor temettek.
Mégis élsz városom, több mint ezer éve,
Téged köszönt reggel, felkelő nap fénye,
Öreg Duna vize, simogatja partod, 
Hullámok tükrében fürdeteted az arcod….

 

Túránk során a Duna mentén, annak árterében, a Gemenc csodálatos erdeiben kerékpározunk. Átkerekezünk három határon, két nap alatt és felkeressük Hazánk egyik legsikeresebb borvidékét.

 

A túra különösen kezdő túrázóknak ajánlott a minimális szintkülönbség miatt.

Programunk:

 

Szombat

 

Mohácson találkozunk a belvárosi Pannon Hotel***szállásunknál 9:00 órakor. Kerékpárok átnézése után a város sétáló utcáján átkelve jutunk el a Duna partjára. Innen komppal a túlpartra érve a nemrég átadott EUROVELO 6 kerékpárúton déli irányba haladunk a folyó partján. Kis pihenőt tartunk a Karapancsai Kastélynál.

 

Utunkat folytatva elkanyarodunk a Duna mellől és Hercegszántónál lépjük át a határt. Küllőd felé tekerünk tovább gyér forgalmú közúton. Alig 10 km-t tekerünk délnek Szerbiában, majd ismét visszakanyarodunk a Duna mellé. A folyó holtágán, Sebesfoknál egy hangulatos csárdában töltjük ebédidőnket. Vendéglátóink fantasztikus, bográcsban főtt halászlevet tesznek asztalunkra. (Bevallom én még nem ettem ennél finomabb halászlevet!)

 

Ebéd után a csárdától csupán 7km tekerünk és ismét egy határátkelőhöz jutunk. Horvátországba érünk. A Dunán átkelve egy rövid (500m) macskaköves emelkedő után könnyed tempóban, több pihenővel kerekezünk immár a harmadik ország útjain. Kiskőszeg, Darázs, Izsép, Dályok kis forgalmú útjain tekerünk sík terepen. Udvarnál lépjük át a Magyar határt, innen még kb. 11 km vár ránk Mohácsig. Utunk ezen szakasza nagyrészt kiváló minőségű kerékpárúton halad.

 

Túratáv kb.: 76km

Mohácsra érve szállásunkon elfoglaljuk szobáinkat, majd vacsora előtt érdemes felkeresnünk a Világhírű farsangi szokásokat bemutató Busóudvart, vagy a Szent István Vízi és Taposómalmot

"A mohácsi Busóudvar több, mint múzeum: az átélhető hagyomány otthona. Olyan alkotóműhely, ahol ápolják az ősi népszokásokat, őrzik a népi mesterségek örökségét.”

„A vízimalmunk udvarán 2014-ben épült lábaspajta épületében, székely mestereknek köszönhetően megtekinthető Európa egyetlen ismert, működőképes, emberi erővel hajtott malomberendezése.”

           

 

            

 

        

 

Vasárnap

 

Reggeli után kerékpártúránk második napi szakaszán az egyik legismertebb magyarországi borvidék felé fordítjuk a kormányainkat.

Villányi borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke ez. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. A Szubmediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez, mely szintén fontos tényezője a borvidék sikereinek. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. Talaja a Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz.

A mohácsi történelmi emlékhely elhagyása után kényelmes tempóban Majs és Lippó érintésével Magyarbóly felől kerekezünk a Villányi-hegység keleti lábához.

Villányba érve a híres pincesor lesz hosszabb ebédidőnk állomása. Kerékpárjainkról leszállva a borospincék hűsében „frissülhetünk” fel. Pihenőnk után a Karasica patak mentén kerékpárúton tekerünk tovább. Bóly-ra érve elfordulunk Nagynyárád felé. A településre érve a kékfestés mesterség rejtelmeibe pillanthatunk be. 

A műhelyben megtekinthetjük a kékfestés munkafolyamatait és munkaeszközeit. Betekintést kapunk a kékfestők életébe, bemutatva a kékfestés szépségét, annak nehézségeivel.

Megállónk után folytatjuk utunkat Mohácsra. Érkezés a délutáni órákban. Szállásunkon frissítjük magunkat, majd felvesszük csomagjainkat és élményekkel feltöltődve indulunk haza.

 

Túratáv kb.: 75km

 

Élményekkel gazdagodva hagyjuk el a Magyar-Szerb-Horvát határ háromszöget, melyet két nap alatt tekertünk le csapatunkkal.

 

            

 

Utazás

·       Utazás egyénileg, kerékpárok szállítása Kaposvárról megoldott

·       Egyéni utazáshoz segítség a ZSOTA FÓRUM

Indulás és érkezés

·       Indulás: Mohács

·       Érkezés: Mohács

Létszám

·       Létszám: 30-40fő

Részvételi díj

·    17.000.- ft/fő

A részvételi díj tartalmazza

·       Szervezést, túravezetést

·       Szállást egy éjszaka hotel*** 2 személyes szobákban, félpanziós ellátással

·       Csomagtranszfert, autó- kíséretet a túra ideje alatt

·       Szervízt (anyagköltség nélkül), tartalék kerékpár biztosítását

·       Korlátlan ásványvíz fogyasztást a túra ideje alatt

A részvételi díj nem tartalmazza

·       Vacsorán, reggelin kívüli étkezések

·       Komp díj

·       Busó udvar, Taposómalom belépők (fakultatív)

·       Személyes költségek (poggyász- és baleset biztosítás)

·       Útlemondási biztosítás

·   Ha szereted a kénylemet lehetőség van péntek esti érkezésre a hotelbe. Péntek esti plusz éjszaka 6.000ft/fő áron. Ellátás: reggeli. Kérünk jelezd szándékodat jelentkezéskor a megjegyzés rovatban.

Jelentkezéskor fizetendő

·      6.500.- ft/fő

·       A részvételi díjból fennmaradó rész a túra kezdete előtt 30 nappal fizetendő. 

Jelentkezés menete, pozíció szám

·       A túra, utazás előlegét a jelentkezést követő egy munkanapon belül kérjük utalással, vagy befizetéssel a részünkre eljuttatni

·       Utaláskor kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a túrázók nevét és az alábbi pozíció számot

·       Pozíció szám: 20180414-Mohács

·       Amennyiben a jelentkezés utáni munkanapon az előleg nem érkezik be, a jelentkezést töröljük.

A jelentkezés, módosítása, lemondás feltételei

Lemondási feltételek %-os aránya a túra indulási időpontjától számítva:

·       60 – 36. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 10%-a

·       35 – 21. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 40%-a

·       20 – 11. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 75%-a

·       10 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a részvételi díj 100%-a.

·       Egy másik útra, túrára átjelentkezés lemondásnak minősül.

Szállásunk a túrán

·       Három csillagos hotel, két ágyas, saját fürdős szobákkal

Ellátás, étkezés

·       Félpanziós ellátás (menüválasztásos vacsora, büféreggeli)

Egyéb információk

·        Várható vissza érkezés Mohácsra: 16-17 óra.

·   Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség van frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagok szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz teljesítése, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

Útiokmányok, konzuli tájékoztató

·      Magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány, vagy útlevél birtokában léphetnek be Szerbia és Horvátország területére.

·       Konzuli szolgálat tájékoztatása Szerbia, Horvátország

Egészségügy

·       A túra részvételi feltétele az általánosan jó egészségi állapot. Nem ajánlott olyan ismert betegség vagy sérülése tudatában jelentkezni, ami gátolná vagy megakadályozná a kerékpártúrán való részvételt. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. A Bike Holidays Utazási Iroda és túravezetői nem tehetők felelőssé abban az esetben, ha egy résztvevő általa előzetesen ismert egészségügyi problémájában a túra során romlás következik be.

Javasolt kerékpár a túrára

·       A túrára trekking, országúti, mtb kerékpár egyaránt ajánlott

·       Amennyiben nincs saját kerékpárod vagy problémás a szállítása bérelni is tudsz tőlünk: KERÉKPÁR BÉRLÉS

Minimum létszám

·    Minimum létszám: 30 fő. Amennyiben a létszámunk a túra indulása előtt 25 nappal nem éri el a minimum létszámot utazási irodánk lemondhatja a programot. Ebben az esetben a befizetett részvételi díjat visszautaljuk, vagy más programra (foglaltságtól függően) beszámítható.

Program változtatás joga

·    Túránk során előre nem tervezhetően a program jellegéből adódóan az időjárási viszonyokra tekintettel – viharos szél, rendkívüli lehűlés, erős esőzés, rossz látási viszonyok- a programban változtatásra kényszerülhetünk. Ez járhat a túraprogramok (több napos túrák esetén túranapok) sorrendjének felcserélésével, vagy azok törlésével. Minden esetben igyekszünk az előre nem látható változásokra olyan programot megvalósítani, ami leginkább megfelel a kialakult helyzet „enyhítésére”. 

Biztosítás

·        Kényelmesen online itt: Colonnade utasbiztosítás

  

További infó: +3630 206 2574 

Jelentkezés lezárva, nincs már szabad hely, a várólistára jelentkezéshez írjon levelet az info@zsotakerekpartura.hu címre.