ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2018. Április - Passau-Bécs Duna Menti Kerékpártúra a Május 1. Hosszú Hétvégén

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Passau-Bécs Duna Menti Kerékpártúra

Időpont: 2018. április 27. – május 01.

(péntek-kedd)

 

A legismertebb és legkedveltebb európai biciklis túraútvonal. Passautól Wachau-n át egészen Bécsig csodálatosan kiépített és szinte bárki számára teljesíthető, zömében sík bicikliutakon lehet gyönyörködni a Duna menti tájban, felfedezni a környék kulturális látnivalóit.

 

Kezdő, sportos kerékpártúrázóknak is ajánljuk!

 

A gyönyörűen kiépített Duna menti kerékpárút (Donauradweg) Európa első számú kedvence, jó minőségű, aszfaltozott és szinte végig autóforgalomtól mentes kerékpáros túraútvonal.

A Duna, a maga 2850 kilométeres hosszával – Ausztriában a bajor Passau és a szlovák Pozsony közötti 350 kilométeres szakasszal – a Volga után Európa második leghosszabb folyója. Partjai mentén számtalan dal és monda látott napvilágot; császárok és királyok egykori kedvelt útvonaláról, amelyekről ma kolostorok és várak, középkori városok és pompázatos rezidenciák regélnek.

 

Programunk:

 

Péntek:

 

Kora reggeli órában indulunk buszainkkal Kaposvárról. Felszállási lehetőség útközben Székesfehérvár- Budapest (Budaörs)-Győr. Folyamatos utazással kora délután érkezünk Passauba.

Elfoglaljuk szállásunkat, mely a belvárostól 10 percre található. Frissítjük magunkat, majd besétálunk az óvárosba. Helyi magyar idegenvezető segítségével „rapid” városnézésre indulunk, melynek keretében felfedezzük Passaut.

 

Duna, Inn, Ilz játékának sajátos elegyéből kialakult Passau a nevezetességek, az óváros, és a kanyargós utcák összjátékából született hangulatnak köszönheti rendkívüli szépségét.

Főbb látnivalók:

     ·       Veste Oberhaus

     ·       Városháza

     ·       Szent István dóm a világ legnagyobb templomi orgonájával

     ·       Kolostor Gizella királyné földi maradványaival

     ·       Ortspitze, azaz a város „csúcsa”, ahol az Inn és a Duna összeér

 

              

 

Szombat:

 

A Passau és Bécs közötti, Duna menti kerékpárútvonal különleges lehetőséget kínál a Duna és a partján elterülő vidékek felfedezésére. Az útvonal mentén gyönyörű tájakon át vezet az út: ilyen például a lenyűgöző Schlögener-Schlinge a Duna völgyében, ahol megváltozik a folyó folyásiránya.

 

Reggelink elfogyasztása után elindulunk első napi szakaszunkra. A várost elhagyva a Németországi oldalon kezdjük kerékpártúránkat. Obernzell kisváros hangulatos vízparti sétányánál állunk meg rövid időre, majd utunkat folytatva Jochenstein vízerőműjénél kelünk át a folyó Osztrák oldalára. Ha szerencsénk lesz egy zsilipelést is láthatunk.

Duna menti közúton folytatjuk utunkat Engelhartszell apátsági templomához.

Újabb 15km kerekezés után érünk a Schlögener-Schlinge – Hajtűkanyar a Dunán szakaszunkhoz.

 

Kétségkívül Ausztriának jutott a legszebb Dunakanyar. Passau és Linz között félúton a Duna egy olyan hajtűkanyart rajzol, mint amilyeneket a Tiszától szoktunk meg az Alföldön a folyószabályozás előtt.                                                                                                                                 (dunaszigetek.blogsport.hu)

 

Első napi túránk legszebb, közel 30km-es szakasza fog következni. Duna völgyében a magas és meredek partoldalon kétoldali erdősáv kíséri a folyót, mintegy zöld kontúrral kiemelve a kék szalagot. A régi hajóvontató úton tekerünk ekkor közvetlen a Duna partján.

 

Aschach településre érve tartjuk újabb pihenőnket, majd a folyó jobb partján maradva kerekezünk az innen 26km-re lévő Linz főterére.

 

A város szívében elhelyezkedő Hauptplatz közvetlenül a Duna mellett helyezkedik el. A tér közepén található a Szentháromság-szobor. A tér másik nevezetessége a Városháza, mely keleti oldalán magasodik. Linz legnagyobb temploma az Alter Dom. 1862-ben kezdték építeni a Neuer Domot, mely Ausztria második legmagasabb temploma, 134 méteres magasságával.

 

A főtér megtekintése után szállásunkra érve pihenjük ki első napunkat.

 

Túra táv: 95 km

 

            

 

     

 

            

 

Vasárnap:

 

Felső-Ausztria tartományi fővárosa, Linz és Grein közötti szakasz, az „Apátságok és zarándokhelyek vidéke”.

 

Reggeli után folytatjuk túránkat a Duna mentén. Linz városát elhagyva a folyó bal partján tekerünk Mauthausenig, ahol az Enns és a Duna összefolyása található.

 

Itt a Duna parti sétányon, színes házak hangulatos teraszán kávézással, kis sétával töltjük pihenőnket mely során megnézhetjük a Pragstein-kastélyt, Szent-Miklós templomot, majd utunkat folytatjuk Mitterkirchen felé.

Grein településre érve pihenőnk alkalmával megnézhetjük a városi St. Ägidius-templomot, a városházát, illetve a kastélyt is.

 

A folytatásban komppal átkelünk a Duna jobb partjára, majd 23 km tekerés vár még ránk a nap hátralévő részben Ybbs településig.

 

Wiesen után a Duna völgye egyre szűkebb lesz. A Strudem-i szoroshoz érve Werfenstein várát láthatjuk a túlparton, majd Freyenstein vára alatt elhaladva érünk be Ybbs der Donau településre.

 

Elfoglaljuk szállásunkat és szabadprogram keretében felfedezhetjük a hangulatos kisváros utcácskáit, tereit, épületeit. Ha időben érkezünk a kerékpáros múzeumot is még nyitva találjuk.

 

Túra táv: 87 km

 

          

 

        

 

Hétfő:

 

Melkben – ahol a barokk stílusú bencés apátság palotaszerűen emelkedik a Duna fölé – kezdődik a Duna az egyik legvarázslatosabb vidéke, a Wachau, amely az UNESCO világörökségének részét is képezi. A dombokról egészen a vízpartig nyúlnak a szőlőskertek és az erdők, közöttük sziklafalak és várromok trónolnak (pl. Dürnstein); a szőlősgazdák családias borpincéi csábítják pihenőre az erre járókat, tavasszal pedig a wachaui kajszibarackfák fehér virágtengere kápráztatja el a turistákat.

 

Reggelink elfogyasztása után indulunk harmadik, egyben a legtöbb látnivalóval tarkított kerékpáros napunkra.

 

Közvetlen a Duna parton kerekezve érünk Pöchlarn kisvárosába, ahol első megállónkat tartjuk. Kávézás a főtéren, majd folytatjuk utunkat Melk-be.

 

A Szent Benedek-rendi melki apátság Wachau jelképeként az UNESCO világörökségivédelmét élvezi. Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek Szent Benedek regulája szerint és látják el feladataikat, az oktatást és a lelkipásztori teendőket.

A kolostorban a templom utáni legfontosabb helyiség a könyvtár. Könyvállománya összesen mintegy 100.000 kötet.

Naponta a világ minden tájáról érkező látogatók, turisták tömegei zarándokolnak az épületegyütteshez, hogy megcsodálják ennek az építészeti remekműnek a csodás szépségét. Az épületegyüttes, déli szárnya 240 méter hosszú, főtengelyének hossza 320 méter, 500 helyiséget foglal magában és 1365 ablaka van.                                                                                                                                                                                                           (wikipédia)

 

Az apátság megtekintése után a hídon átkelve a Duna bal partján haladunk tovább. Willendorf-ban megnézhetjük a Vénusz szobrot, majd Spitz városában – Wachau központja- töltjük ebédidőnket. Ki ne hagyjuk a híres wachaui sárgabarackos gombócot.

 

A települést elhagyva érünk be a Wachau régióba. A világörökségi védelem alatt álló dunai völgyszoros Melk és Krems között. A Duna mentén hol meredek, hol lankás domboldalra felkúszó szőlőültetvények közt, dús erdők mentén haladunk a folyó kanyarulatait követve. Várak, történelmi emlékhelyek kísérik utunkat.

 

Weißenkirchen a Wachau bortermelő és bor-kultúra központjában található a fehér templomok városa. A városot a 14. századból származó impozáns gótikus erődített templom uralja, melynek hatalmas tornyát 1531-ben építették a törökök elleni védelemre.

 

A várost elhagyva a Duna jobb kanyarulata után érünk újabb megállónkhoz mely Dürnstein, Wachau ékköve.

 

Megnézhetjük az óváros felett tornyosuló sziklákon magasodó középkori várát, melyben egykoron Oroszlánszívű Richárd raboskodott, vagy Ágoston-rendi kolostorát, mely Ausztria egyik legszebb barokk apátsági épületegyüttese, kék-fehér plébániatemplomával, majd a szűk, sikátoros, ajándékboltos utcácskákon sétálva fedezhetjük fel az óvárost.

 

Dürnsteint elhagyva 8km kerekezés vár még ránk és megérkezünk mai szállásunkra Kremsbe.

 

Túra táv: 73 km

 

          

 

          

 

        

 

Kedd:

 

Wachautól a folyás irányában kereken 70 kilométerre található a főváros, Bécs, a maga káprázatos eleganciájával, pompájával és egyedülállóan gazdag kulturális és történelmi múltjával, amelyet olyan építmények reprezentálnak, mint a Hofburg és a Szent István bazilika, a Schönbrunni kastély és a Belvedere.

 

Túránk utolsó napján a szállásunkat elhagyva a folyó jobb partján indulunk Bécs irányába. Első pihenőnk a Zwentendorfi bezárt atomerőmű melletti kis étterménél lesz, majd újabb megállónkat Tulln városának főterén töltjük.

 

Ebédünk elfogyasztása után a folyó melletti gáton haladva érünk a kiszélesedett Duna melletti újabb városkába Klosterneuburgba.

 

Az Ágoston-rendi, klosterneuburgi kolostor és a hozzá tartozó gótikus stílusban épült templom Ausztria egyik legjelentősebb kulturális és szellemi központja. Az itt őrzött műkincsek világhírűek, különösen a 12. századi verduni oltár.

 

A települést elhagyva 8km kerekezés után érünk Bécs határához. túránk utolsó kilométerein a bécsi Ringen kerékpározunk.

 

„Ez az én akaratom…” ezekkel a szavakkal rendelte el Ferenc József császár az 5,3km hosszú Ringsrasse megépítését.

Olyan nagy épületeket csodálhatunk meg kerékpározás közben, mint az Állami Operaház, a Parlament, a Városháza, a Várszínház, az Egyetem, és az Iparművészeti Múzeum.

 

Túránk a Práternél ér véget, amig a kerékpárokat felpakoljuk az utánfutóra addig lesz idő körbe nézni, vagy beülni egy étterembe megkóstolni a híres bécsi csülköt, vagy a klasszikusokat a wiener schnitzelt, krumplilángost…

 

Túra táv: 82 km

  

Késő délutáni órákban indulunk haza. Folyamatos utazással késő esti órákban érünk Budapestre, Kaposvárra.

 

        

 

        

 

Utazás

·       9 személyes kisbuszokkal

·       Felszállás: Kaposvár-Budapest (Budaörs)-Győr

Indulás és érkezés

·       Indulás: Kaposvár-Budapest (Budaörs)-Győr

·       Érkezés: Kaposvár-Budapest (Budaörs)-Győr

Létszám

·       Létszám: 16-24 fő

Részvételi díj

·    119.000.- ft/fő

A részvételi díj tartalmazza

·       Szervezést, túravezetést

·       Utazást

·       Szállást négy éjszaka hotel, panzió*** két ágyas szobákban, reggeli ellátással

·       Kerékpárok szállítását

·       Csomagtranszfert, autó- kíséretet a túrák ideje alatt

·       Szervízt (anyagköltség nélkül), tartalék kerékpár biztosítását

A részvételi díj nem tartalmazza

·       Reggelin kívüli étkezéseket

·       Belépőket

·       Komp díjat

·       Személyes költségek (poggyász- és baleset biztosítás)

·       Útlemondási biztosítás

Jelentkezéskor fizetendő

·      48.000.- ft/fő

·       A részvételi díjból fennmaradó rész a túra kezdete előtt 30 nappal fizetendő.

Jelentkezés menete, pozíció szám

·       A túra, utazás előlegét a jelentkezést követő egy munkanapon belül kérjük utalással, vagy befizetéssel a részünkre eljuttatni

·       Utaláskor kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a túrázók nevét és az alábbi pozíció számot

·       Pozíció szám: 20180427-Passau-Bécs

·       Amennyiben a jelentkezés utáni munkanapon az előleg nem érkezik be, a jelentkezést töröljük.

A jelentkezés, módosítása, lemondás feltételei

Lemondási feltételek %-os aránya a túra indulási időpontjától számítva:

·       60 – 36. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 10%-a

·       35 – 21. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 40%-a

·       20 – 11. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 75%-a

·       10 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a részvételi díj 100%-a.

·       Egy másik útra, túrára átjelentkezés lemondásnak minősül.

Szállásaink

·       Három csillagos hotelek, panziók két ágyas, saját fürdős szobákban

Ellátás, étkezés

·       Svédasztalos reggeli

Helyszínen fizetendő

·       Belépők (templomok, apátságok, kolostorok) fakultatív

·       Komp díj 2,4€/fő

Egyéb  fontos információk

·       Várható érkezés Bécsbe: 15 óra

·    A túra ideje alatt kísérő kocsink végig a csoport közelében halad, a szükséges napi csomagjainkkal, szervizbiztosítással, tartalék kerékpárral. Aki esetleg elfárad a kerékpározás során, a kísérő kocsiban megpihenhet, sőt, ha egy-egy napi kerékpáros szakaszt ki szeretne hagyni, a kocsival (korlátozott létszámban) a csoporttal tud így is tartani.

Útiokmányok, konzuli tájékoztató

·       Magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány, vagy útlevél birtokában léphetnek be Ausztria és Németország területére.

·       Konzuli szolgálat tájékoztatása Ausztria, Németország

Egészségügy

·     A túra részvételi feltétele az általánosan jó egészségi állapot. Nem ajánlott olyan ismert betegség vagy sérülése tudatában jelentkezni, ami gátolná vagy megakadályozná a kerékpártúrán való részvételt. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. A Bike Holidays Utazási Iroda és túravezetői nem tehetők felelőssé abban az esetben, ha egy résztvevő általa előzetesen ismert egészségügyi problémájában a túra során romlás következik be.

·       Biztonságuk növelése érdekében célszerű kiváltani az OEP-nél az Európai Biztosítási Kártyát

Javasolt kerékpár a túrára

·       A túrára különösen trekking kerékpár javasolt, de országúti, mtb kerékpárral is teljesíthető

·       Kerékpártúránk aszfaltos és jó minőségű döngölt murvás úton halad

·       Amennyiben nincs saját kerékpárod, bérelni is tudsz tőlünk: KERÉKPÁR BÉRLÉS

Minimum létszám

·    Minimum létszám: 16 fő. Amennyiben a létszámunk a túra indulása előtt 25 nappal nem éri el a minimum létszámot utazási irodánk lemondhatja a programot. Ebben az esetben a befizetett részvételi díjat visszautaljuk, vagy más programra (foglaltságtól függően) beszámítható.

Program változtatás joga

·       Túránk során előre nem tervezhetően a program jellegéből adódóan az időjárási viszonyokra tekintettel – viharos szél, rendkívüli lehűlés, erős esőzés, rossz látási viszonyok- a programban változtatásra kényszerülhetünk. Ez járhat a túraprogramok (több napos túrák esetén túranapok) sorrendjének felcserélésével, vagy azok törlésével. Minden esetben igyekszünk az előre nem látható változásokra olyan programot megvalósítani, ami leginkább megfelel a kialakult helyzet „enyhítésére”.

Biztosítás

·        Kényelmesen online itt: Colonnade utasbiztosítás

 

További infó: +3630 206 2574

Jelentkezés lezárva, nincs már szabad hely, a várólistára jelentkezéshez írjon levelet az info@zsotakerekpartura.hu címre.