ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2018. Szeptember - Őrség Kerékpártúra, Őrségi Tökfesztivál

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Őrség Kerékpártúra

 

Időpont: 2018. szeptember 29-30. (szombat-vasárnap)

 

Nyitott pajták, kézműves udvarok, tájba simuló épületek, lenyűgöző kultúrtörténeti emlékek, kiterjedt erdőségek, madárfüttytől zajos legelők, autóktól háborítatlan fenségesen hullámzó táj. Ez mind-mind az Őrség, országunk legrégebbi tájegysége, melyet idén is új útvonalon barangolunk be.

 

Ezen a hétvégén rendezik az Őrségi Tökfesztivált mely a Nyugat-Dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai, valamint a legnagyobb gasztro- turisztikai rendezvénye.

 

Programunk:

 

Szombat

 

Érkezés Márokföldre az Abbázia Country Club*** superior szállásunkra 9:00 órakor. Kerékpárok átnézése, szállás elfoglalás, majd 10:00 órakor indulunk első napi túra szakaszunkra, az Őrség déli felére.

Szállásunkat elhagyva Szentgyörgyvölgy felé kanyarodunk. A települést elhagyva érünk az Őrség egyik leghíresebb templomához, a Veleméri Szentháromság templomhoz (11km). A templomban rövid előadást hallgatunk meg a Szentháromság-templom történetéről, annak freskóiról.

 

Az Őrség román kori ékköve a kis őrségi falu, Velemér büszkélkedhet Magyarország egyik legjelentősebb középkori román stílusú műemlékével, a Szentháromság-templommal. A kora gótikus templombelső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb épségben fennmaradt középkori falfestményei.

 

Velemért elhagyva folytatjuk túránkat Magyarszombatfa felé. A települést elhagyva lépünk át Szlovénia területére (18km). Átérve a határon kellemes meglepetésben lesz részünk. Rövid pihenőnk után folytatjuk utunkat. Pártosfalvánál kanyarodunk el Kisfalu felé. Innen Bakónak érintésével érkezünk a határ menti Dobronakon található nevezetességhez a Dobronaki Energia Parkhoz.

 

Dobronak község mellett, a Bakonaki-tónál található az Energia Park, amely gyógyító hatásáról ismert. Itt található a Szent Vid kápolna is, mely körül nagyobb területen különböző erejű, jótékony hatású földsugárzást fedeztek fel. 450 méter átmérőben körülbelül 50 különböző értékű és erejű gyógy pont található. A kápolnától nem messze eredő vidkúti forrásvíz gyógyító erejéről híres, enyhíti a látással, hallással, emésztőszervekkel, idegrendszerrel és bőrrel kapcsolatos problémák tüneteit.

A jótékony hatású gyógyhelyek az egyéni meggyőződéstől függetlenül befolyásolják az ember egészségét és közérzetét. A Bakonaki tónál levő Szt. Vid kápolna és Vid kút közelében a radieszteziológusok és természetgyógyászok, számos, jótékony hatású, földi kisugárzó pontot fedeztek fel, amelyek jótékonyan befolyásolják közérzetünket és egészségünket.

 

A tónál későbbi vendéglátóink jóvoltából egy helyi idegenvezető vár bennünket, aki bemutatja az energia parkot, a kápolnát, majd átvezet bennünket az energia park szomszédságában található ebédünk helyszínére a Hancsik pincéhez. (32km)

Hancsik József és Edit Dobronakon míveli a hivatást, a boros-tökmagolajos-vendéglátós-szíveslátós vállalkozásuk családi összefogáson alapul. Gazdaságukban növény és állattenyésztéssel foglakoznak, pincészetükben pedig tájjellegű boraikat készítik igen nagy gondossággal. A fiatalos csapat lelkesedéssel és jókedvvel, könnyeztetően szeretetteljes felkészültséggel fogad bennünket pincészetüknél.

 

Mottójuk: „Itt ennyi, inni köll!”

A Hancsik pincészet svédasztalos ajánlata:

·       Aperitiv

·       Házi gomba leves

·       Rostélyon sült húsok sertés tarja, csirkecomb, csirke szárny, pulykamell, csevapcsicsa, házi grill kolbász

·       Szezonális saláták, grillezett zöldségek

·       Köretek: sült krumpli, hajdina kása, pöcsmácsik

·       Édesség: házi lekváros bukta, répás krápca, különböző rétesek,kukoricamálé

·       Korlátlan ital fogyasztás: házi szörpök, bor, ásványvíz

·       Pincelátogatás borkóstolással kb. ( 5-6 fajta - kíválló 2015- ös évjárat)

A vendégek számára korlátlan italfogyasztás az árban van, az ételekhezáltalában 2 típusú száraz bort szolgálunk fel.

A pincelátogatáskor különböző fajtiszta borokat kóstoltatunk száraz, félszáraz, félédes, édes borokból.

 

Ár: 18€/fő (svédasztalos étkezés, korlátlan ital fogyasztás, borkóstoló, energia farm bemutatása, meglepetés a határon) a pincészetnél 2 órát töltünk

 

Az asztaltól felállva (nem lesz egyszerű, ezt garantálom!) kerékpárra „pattanunk”, hogy búcsút intve vendéglátóinknak folytassuk túránkat. 11 km vár még ránk szállásunkig. Kobilje felé kerekezünk, majd a határon átkelve érkezünk szállásunkra.

 

Túra táv: 43km

 

          

 

            

 

          

 

Szállásunkra visszaérve frissítjük magunkat, sétálhatunk a szálloda parkjában, megnézhetjük a lovardát, vár ránk a wellness részleg, masszázs…

 

Este az étteremben találkozunk újra, ahol igazi őrségi specialitással várnak bennünket:

A, menü:

B, menü:

 

Vasárnap:

 

Reggelink elfogyasztása után 9 órakor indulunk mai napunkon az Őrség középső részének a felfedezésére. Ezen a napon belevetjük magunkat az Őrségi Tökfesztivál forgatagába.

Szállásunkról indulva Szentgyörgyvölgynél kanyarodunk el északi irányba. Magyarföldre érve első pihenőnk a település híres fa templománál lesz (13km).

Magyarföldet elhagyva kerekezünk Bajánsenyén át bele az őrség közepébe. Őriszentpéter (23km) után a domb tetején az Árpád kori templomnál pihenünk meg újra. Innen tekerünk Pityerszerig, ahol megnézhetjük az Őrségi Népi Műemlékegyüttest (31km).

 

Pityerszer: A őrségi szeres település forma megóvása érdekében a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága 1970-ben Szalafő-Pityerszeren 3 portát vásárolt meg 10 épülettel 3926 négyszögöl területtel, a hozzátartozó gyümölcsössel és 2 db vízgyűjtő tókával együtt. Ezzel a több épületre, műemlékegyüttesre kiterjedő helyszíni megőrzési móddal Vas megye országosan követendő példát mutatott.

A szűkebb értelemben vett Őrséghez 18 település tartozik. Az egykori őrtállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki a telephelyeiket, amelyekből létre jöttek a későbbi időkben a szerek. Ezek egymástól több kilométerre fekszenek egymástól. Az őrségi települések többsége 2-4 szerből áll. Szalafő 7, Őriszentpéter pedig 8 szeren épült ki.

Pityerszer nevét valószínűleg a pityer nevű madártól kapta, (amely itt nagyobb tömegben volt otthonos, mások szerint a pacsirtáról). A szabadtéri falumúzeum, megőrizte a régi életmódot. Az épületek eredeti kinézetükben lettek helyre állítva. Nevezetességei, az ún. "kerített ház" és az emeletes kástu, amely az országban ma már csak egyedül itt létezik. A kástu mellett látható az úgynevezett tóka, amit az itatóvíz gyűjtésére és tárolására ástak. Ha a szükség úgy kívánta, vizét főzésre is felhasználták.

 

A skanzen megtekintése után folytatjuk túránkat vissza Őriszentpéterre, ahol belevetjük magunkat az Őrségi Tökfesztivál forgatagába. Itt töltjük ebédidőnket is (39km). Hosszabb pihenőnk után folytatjuk utunkat az Őrségi Nemzeti Park területén. Nagyrákos után érünk a Szattai-patak mentén Kerkafalvára. Utunk egyenesen vezet tovább a Kerka völgyében Csesztreg felé. Innen 8km kerékpározunk még szállásunkig az Abbázia Country Club-ig.

 

Túra táv: 65km

 

          

 

           

 

Élményekkel gazdagodva hagyjuk el az Őrséget, melyet az Őrségi Tökfesztivál idején látogattunk meg csapatunk.

 

Utazás

·       Utazás egyénileg, kerékpárok szállítása Kaposvárról megoldott

·       Egyéni utazáshoz segítség a ZSOTA FÓRUM

Indulás és érkezés

·       Indulás: Márokföld

·       Érkezés: Márokföld

Létszám

·       Létszám: 30-40fő

Részvételi díj

·    19.500.- ft/fő

A részvételi díj tartalmazza

·       Szervezést, túravezetést

·       Szállást egy éjszaka hotel*** 2 személyes szobákban, félpanziós ellátással

·       Csomagtranszfert, autó- kíséretet a túra ideje alatt

·       Szervízt (anyagköltség nélkül), tartalék kerékpár biztosítását

·       Korlátlan ásványvíz fogyasztást a túra ideje alatt

A részvételi díj nem tartalmazza

·       Vacsorán, reggelin kívüli étkezések

·       Szombat ebéd a Hancsik pincészetnél: 18€/fő (svédasztalos étkezés, korlátlan ital fogyasztás, borkóstoló, energia farm bemutatása, meglepetés a határon) a pincészetnél 2 órát töltünk

·       Belépők (fakultatív) Veleméri templom 300.-ft/fő

·       Személyes költségek (poggyász- és baleset biztosítás)

·       Útlemondási biztosítás

·   Ha szereted a kénylemet lehetőség van péntek esti érkezésre a hotelbe. Péntek esti plusz éjszaka 9.500ft/fő áron. Ellátás: reggeli. Kérünk jelezd szándékodat jelentkezéskor a megjegyzés rovatban.

Jelentkezéskor fizetendő

·      8.000.- ft/fő

·       A részvételi díjból fennmaradó rész a túra kezdete előtt 30 nappal fizetendő. 

Jelentkezés menete, pozíció szám

·       A túra, utazás előlegét a jelentkezést követő egy munkanapon belül kérjük utalással, vagy befizetéssel a részünkre eljuttatni

·       Utaláskor kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a túrázók nevét és az alábbi pozíció számot

·       Pozíció szám: 20180929-Őrség

·       Amennyiben a jelentkezés utáni munkanapon az előleg nem érkezik be, a jelentkezést töröljük.

A jelentkezés, módosítása, lemondás feltételei

Lemondási feltételek %-os aránya a túra indulási időpontjától számítva:

·       60 – 36. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 10%-a

·       35 – 21. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 40%-a

·       20 – 11. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 75%-a

·       10 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a részvételi díj 100%-a.

·       Egy másik útra, túrára átjelentkezés lemondásnak minősül.

Szállásunk a túrán

·       Abbázia Country Club*** superior hotel, két ágyas, saját fürdős szobákkal

Ellátás, étkezés

·       Félpanziós ellátás (menüválasztásos vacsora, büféreggeli)

Egyéb információk

·        Várható vissza érkezés vasárnap Márokföldre: 16 óra.

·   Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség van frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagok szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz teljesítése, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

Útiokmányok, konzuli tájékoztató

·  Magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány (kivéve: régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány), vagy útlevél birtokában léphetnek be Szlovénia területére.

·       Konzuli szolgálat tájékoztatása Szlovénia

Egészségügy

·       A túra részvételi feltétele az általánosan jó egészségi állapot. Nem ajánlott olyan ismert betegség vagy sérülése tudatában jelentkezni, ami gátolná vagy megakadályozná a kerékpártúrán való részvételt. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. A Bike Holidays Utazási Iroda és túravezetői nem tehetők felelőssé abban az esetben, ha egy résztvevő általa előzetesen ismert egészségügyi problémájában a túra során romlás következik be.

Javasolt kerékpár a túrára

·       A túrára trekking, országúti, mtb kerékpár egyaránt ajánlott

·       Amennyiben nincs saját kerékpárod vagy problémás a szállítása bérelni is tudsz tőlünk: KERÉKPÁR BÉRLÉS

Minimum létszám

·    Minimum létszám: 30 fő. Amennyiben a létszámunk a túra indulása előtt 25 nappal nem éri el a minimum létszámot utazási irodánk lemondhatja a programot. Ebben az esetben a befizetett részvételi díjat visszautaljuk, vagy más programra (foglaltságtól függően) beszámítható.

Program változtatás joga

·    Túránk során előre nem tervezhetően a program jellegéből adódóan az időjárási viszonyokra tekintettel – viharos szél, rendkívüli lehűlés, erős esőzés, rossz látási viszonyok- a programban változtatásra kényszerülhetünk. Ez járhat a túraprogramok (több napos túrák esetén túranapok) sorrendjének felcserélésével, vagy azok törlésével. Minden esetben igyekszünk az előre nem látható változásokra olyan programot megvalósítani, ami leginkább megfelel a kialakult helyzet „enyhítésére”. 

Biztosítás

·        Kényelmesen online itt: Colonnade utasbiztosítás

   

 

További infó: +3630 206 2574 

JELENTKEZÉS (a szabad helyek száma: 21)

Jelentkezési adatok


Számlázási adatok


 • Átutalás
  Készpénz

  Banki adatok:
  Bike Holidays Turisztikai Bt.
  UniCredit Bank
  10918001-00000093-13530002

  Az adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem adjuk ki és kizárólag a túrára való jelentkezéskor használjuk.

  Kijelentem, hogy a túra részleteit megismertem, a túra és a fizetés feltételeit elfogadom.

Indulópont:

Márokföld* Az általános Utazási szerződést elolvastam, annak feltételeit elfogadom.   Utazási szerződés letöltése ...