ZSOTA KERÉKPÁRTÚRA   |    Bemutatkozás   |    Korábbi Túráink   
  +36 30 206 2574      INFO@ZSOTAKEREKPARTURA.HU     

2018. Július - Jesenice-Tarvisio-Venzone Kerékpárral a Felhagyott Milleniumi Vasút Nyomvonalán

ESEMÉNY RÉSZLETEI

Jesenice–Tarvisio–Venzone Kerékpárral

a Felhagyott Milleniumi Vasút Nyomvonalán

Időpont: 2018. július. 25-26. (szerda-csütörtök)

Kerékpározz velünk a szlovén-olasz határ mentén! Az 1870-es években nyitott vasútvonal Szlovéniában a Sava patak völgyében, Olaszországban Tarvisio után, a sziklás hegyek közt kanyarog délnek, Udine felé. A Villach-i alagút elkészülte után a síneket felszedték, majd a kilencvenes évek végén tükörsima kerékpárutat építettek rá. Az út mellett meghagyták a régi állomásokat, őrházakat melyek most a kerékpárosokat szolgálják. Felújított viaduktok, alagutak, kristálytiszta hegyi patakok, zöldellő erdők, felettünk tornyosuló havas sziklacsúcsok, csodás élmények várnak ránk túránk során…

 

Túránkat ajánljuk azoknak, akik szeretnek kerékpározni és két aktív napot szeretnének eltölteni Európa egyik legszebb kerékpáros útvonalán.

 

Útvonalunkat úgy terveztük, hogy mindkét nap enyhén lejtős szakaszunk legyen, így még kellemesebben élvezhetjük a körülöttünk lévő látnivalókat. Ez a túra teljesen kezdőknek is ajánlott, hisz’ nincs még egy olyan túránk, amiről elmondhatjuk, hogy lejtős!

 

Programunk:

 

Szerda:

 

Kora hajnali órában indulunk Kaposvárról két kisbusszal a Fusine-i tavakhoz. (430km)

A Laghi di Fusine, az olasz Júliai-Alpok egyik legszebb kirándulóhelye.

 

Káprázatosan tiszta, hihetetlenül kék vizű jégkorszaki eredetű tavacskák, melyek egy könnyű sétával körüljárhatók. A tavaknál elképesztő látványt nyújt a Mangart hegycsúcs (2679 m) ijesztő északi függőleges sziklafala.

 

Megérkezésünk után, amíg a kerékpárokat összerakjuk, a csoport kényelmes sétát tehet az alsó tó körül, majd kerékpárra szállunk és elindulunk Szlovénia felé.

 

Első megállónk a határon lesz, fotózkodhatunk a határt jelző táblánál amint átlépünk a másik országba.  Kranjska Gora-ban rövid pihenőt tartunk a főtéren, majd folytatjuk utunkat Mojstrana felé.

 

Itt túránk egy 10 km-es kitérővel elkanyarodik a Sava patak mellől, enyhén emelkedni kezd utunk egészen a Peričnik vízesésig. Peričnik vízesés Szlovénia egyik legismertebb és legszebbnek tartott vízesése. A felső vízesés 16 méter magas, az alsó 52 méter, melynek magasból lezúduló vízoszlopa mögé merészkedhetünk. Fantasztikus élmény lesz!

 

A vízesés melletti „hüttében” feltöltjük kalóriakészleteinket, majd ahol korábban feltekertünk, ott visszagurulunk Mojstranaba és folytatjuk utunkat a Sava patak mentén kiépített kerékpárúton továbbra is lejtmenetben Jesenice felé.

 

Első napi kerékpározásunkat a szlovén kisvárosban fejezzük be, de ezzel még nincs vége a napnak. Itt várnak bennünket kisbuszaink, amik elvisznek bennünket az innen csupán 15km-re lévő Bledi-tóhoz. 

 

A környező hegycsúcsok és a kristálytiszta tó miatt az egyik legszebb alpesi nyaralóhelye Szlovéniának. Rövid sétát tehetünk a tó partján, felkapaszkodhatunk a Bledi várba ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a tóra, vagy átgondolázhatunk a tó közepén található Mária mennybemenetele templomhoz.

 

A kegytemplom meglátogatása előtt le kell küzdeni a templomhoz vezető 99 lépcsőfokot! Ha a szigeten jókor járunk, romantikus környezetben esküvőt is láthatunk. Sőt, megszólaltathatjuk a legendás „kívánság-teljesítő harangot” is…

 

De ne felejtkezzünk meg a híres bledi krémesről sem!

 

A nap végeztével várnak bennünket a kisbuszok, amikkel elutazunk Kranjska Gora-ba, szállásunkra.

 

Szállásunkat elfoglalva kellemes sétát tehetünk a településen, szabadprogrammal, vacsorával zárjuk a napot…

 

 

Túra táv: 50 km

         

 

Csütörtök:

 

Reggeli után ismét nyeregbe szállunk, majd Olaszország felé fordítjuk kerékpárjaink kormányát és elindulunk Tarvisio felé.

 

A sípályáiról híres város főterén pihenésünk alatt kávézhatunk, vagy rövid sétát tehetünk az ébredező városka központjában, akár a híres bőrpiacot is felkeresve.

 

Ezt követően folytatjuk utunkat 1000-2000 méter magas hegycsúcsok között húzódó völgyben, a Monarchia felhagyott vasútvonalán kiépített enyhe lejtésű kerékpárúton. Két napos túránk szerintem legszebb részén tekerünk ekkor. 

 

Pontebba település lesz ebédidőnk állomása. A városka főterén található hangulatos bárok, kávézók várják az ide látogatókat, de természetesen igazi Olasz pizzát is találunk itt.

 

Ebéd után Chiusaforte „állomása” érintésével érkezünk Resiutta-ba. Egész utunk során gyönyörködhetünk a körülöttünk magasodó hegyekben, a sebes folyású hegyi patakokban, közvetlen a kerékpárút mellett lezúduló vízesésekben.

 

Itt ér véget a kiépített kerékpárút, melyet elhagyva 13 km vár még ránk gyér forgalmú közúton. (2017-ben már látszott, hogy építik Udine felé tovább a kerékpárutat, így reméljük lehetőségünk lesz egész Venzonéig a felhagyott vasútvonal nyomvonalán tekernünk.)

 

Két napos túránk befejező állomása a XI. században épült bájos középkori kisváros Venzone. Az ókori város elpusztult az 1976-os földrengés során, majd a középkori városképet állították vissza, és műemlékké nyilvánították.

 

Venzone az egyik rendkívüli példája az építészeti és művészeti örökségeink helyreállításának. Friuli Venezia Giulia tartományban ez maradt az egyetlen városfallal körbeépített város az 1300-as évekből.

 

Élvezze a csodálatos kilátást a Júlia-Alpok lábainál található parkból, amely kiváló lehetőséget kínál egy kellemes séta megtételére egy ősi kelta környezetben, amely összetalálkozik a XV. századbeli templomokkal, amelyek körül ölelik a várost.

 

„Várja Önt Venzone városa ahol garantáltan nehezére esik majd unatkozni.”

 

 

Túra táv: 75 km

 

Kávézunk a főtéren, majd délutáni órákban elindulunk Magyarországra. Érkezés késő éjszakai órákban Kaposvárra.

 

           

 

Utazás

·       Utazás két 9 személyes légkondicionált kényelmes kisbusszal

·       Kaposvárra utazáshoz segítség a ZSOTA FÓRUM

Indulás és érkezés

·       Indulás: Kaposvár

·       Érkezés: Kaposvár

·       Budapest, vagy más városból történő indulási lehetőség: Kedd délutáni utazás egyénileg Kaposvárra. Városnézés, szabadprogram, majd szombat hajnali indulás a csoporttal. Szállás Kaposváron: 4500ft/éj-tól (egyénileg foglalandó)

Létszám

·       Létszám: 6-16 fő

Részvételi díj

·    42.000.- ft/fő

A részvételi díj tartalmazza

·       Szervezést, túravezetést

·       Utazást légkondicionált kisbusszal

·       Szállást egy éjszaka Hotel**** 2 személyes szobákban, reggelis ellátással

·       Kerékpárok szállítása Kaposvárról

·       Csomagtranszfert, autó- kíséretet a túrák ideje alatt

·       Szervízt (anyagköltség nélkül), tartalék kerékpár biztosítását

·       Ásványvíz biztosítását a kerékpáros programok ideje alatt

A részvételi díj nem tartalmazza

·       Reggelin kívüli étkezéseket (10€/fő áron félpanzió igényelhető)

·       Személyes költségek (poggyász- és baleset biztosítás)

·       Útlemondási biztosítás

·       Utazást Kaposvárra

Jelentkezéskor fizetendő

·      17.000.- ft/fő

·       A részvételi díjból fennmaradó rész a túra kezdete előtt 30 nappal fizetendő.

Jelentkezés menete, pozíció szám

·       A túra, utazás előlegét a jelentkezést követő egy munkanapon belül kérjük utalással, vagy befizetéssel a részünkre eljuttatni

·       Utaláskor kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a túrázók nevét és az alábbi pozíció számot

·       Pozíció szám: 20180725-Tarvisio

·       Amennyiben a jelentkezés utáni munkanapon az előleg nem érkezik be, a jelentkezést töröljük.

A jelentkezés, módosítása, lemondás feltételei

Lemondási feltételek %-os aránya a túra indulási időpontjától számítva:

·       60 – 36. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 10%-a

·       35 – 21. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 40%-a

·       20 – 11. nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj 75%-a

·       10 napon belül, illetve az utazáson meg nem jelenés esetén a részvételi díj 100%-a.

·       Egy másik útra, túrára átjelentkezés lemondásnak minősül.

Szállásunk

·       Négy csillagos hotel, két ágyas szobákkal

Ellátás, étkezés

·       Reggeli (Svédasztalos)

·       10€/fő áron szállásunkon svédasztalos vacsora igénylehető, ennek igényét kérjük jelentkezéskor a megjegyzés rovatban jelezzék

Egyéb információk

·       Várható vissza érkezés csütörtök Kaposvárra: 24 óra

·     A túra ideje alatt kísérő kocsink végig a csoport közelében halad, a szükséges napi csomagjainkkal, szervizbiztosítással, tartalék kerékpárral. Aki esetleg elfárad a kerékpározás során, a kísérő kocsiban megpihenhet, sőt, ha egy-egy napi kerékpáros szakaszt ki szeretne hagyni, a kocsival (korlátozott létszámban) a csoporttal tud így is tartani.

Útiokmányok, konzuli tájékoztató

·   Magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány (kivéve: régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány), vagy útlevél birtokában léphetnek be Szlovénia és Olaszország területére.

·       Konzuli szolgálat tájékoztatása SzlovéniaOlaszország

Egészségügy

·      A túra részvételi feltétele az általánosan jó egészségi állapot. Nem ajánlott olyan ismert betegség vagy sérülése tudatában jelentkezni, ami gátolná vagy megakadályozná a kerékpártúrán való részvételt. Minden résztvevő saját maga felel az egészségügyi állapotáért. A Bike Holidays Utazási Iroda és túravezetői nem tehetők felelőssé abban az esetben, ha egy résztvevő általa előzetesen ismert egészségügyi problémájában a túra során romlás következik be.

·       Biztonságunk növelése érdekében célszerű kiváltani az OEP-nél az Európai Biztosítási Kártyát

Javasolt kerékpár a túrára

·       A túrára trekking kerékpár javasolt, de országúti, mtb kerékpárral is teljesíthető

·       Kerékpártúránk aszfaltos úton halad, kivéve a vízeséshez vezető út kb. 1,5km jó minőségű murvás részétét

·       Amennyiben nincs saját kerékpárod, bérelni is tudsz tőlünk: KERÉKPÁR BÉRLÉS

Minimum létszám

·    Minimum létszám: 6 fő. Amennyiben a létszámunk a túra indulása előtt 25 nappal nem éri el a minimum létszámot utazási irodánk lemondhatja a programot. Ebben az esetben a befizetett részvételi díjat visszautaljuk, vagy más programra (foglaltságtól függően) beszámítható.

Program változtatás joga

·     Túránk során előre nem tervezhetően a program jellegéből adódóan az időjárási viszonyokra tekintettel – viharos szél, rendkívüli lehűlés, erős esőzés, rossz látási viszonyok- a programban változtatásra kényszerülhetünk. Ez járhat a túraprogramok (több napos túrák esetén túranapok) sorrendjének felcserélésével, vagy azok törlésével. Minden esetben igyekszünk az előre nem látható változásokra olyan programot megvalósítani, ami leginkább megfelel a kialakult helyzet „enyhítésére”.

Biztosítás

·        Kényelmesen online itt: Colonnade utasbiztosítás

  

További infó: +3630 206 2574

 

 

Jelentkezés lezárva, nincs már szabad hely, a várólistára jelentkezéshez írjon levelet az info@zsotakerekpartura.hu címre.